Tartışmacı Çocukla Başa Çıkma
Tartışmacı Çocukla Başa Çıkma , Çocuğunuz Söylediğiniz Her Şeyle Tartıştığında Nasıl Başa Çıkılır? Söylediğiniz her şeyle tartışan bir çocuğa sahip olmak yorucu olabilir. Birçok çocuk (ve yetişkin) zaman zaman iyi bir tartışmadan hoşlanır. Ancak her seferinde son sözü söylemeleri gerektiğinde veya sürekli tartışmalara kaba konuşmalar veya kötü davranışlar eşlik ettiğinde, bu en sabırlı ebeveynleri yıpratabilir. Tartışmacı bir çocukla ruhlarını kırmadan nasıl başa çıkacağınızı merak edebilirsiniz.
Tartışmacı Bir Çocukla Başa Çıkmanın Zorlukları
Tartışmacı çocuklarla uğraşmanın en büyük zorluğu, ebeveynlerin ve diğer aile üyelerinin sürekli olarak çok fazla tartışmaya girmeleridir. Çocukla sakin ve toplanmış bir şekilde konuşmak yerine, etkileşimler gergin, kaygılı ve muhtemelen oldukça gürültülüdür. Kısa süre sonra sert sözler konuşulur ve hem ebeveynin hem de çocuğun duyguları incinir. Tekrarlanan çatışmalar sonunda herkesin bunalmış ve hüsrana uğramış hissetmesine neden olacak ve uzun vadede ebeveyn-çocuk ilişkisine zarar verecektir.
Aşırı tartışmacı davranış, karşıt olma karşı gelme bozukluğu olan çocukların ortak bir belirtisidir .
Çocuğum Neden Söylediğim Her Şeyle Tartışıyor?
Bir adım geri gidelim ve biraz kazı yapalım. Çocuğunuz sizinle her şey hakkında tartışmak istediğinde ve büyük olasılıkla her seferinde kazanmak istediğinde, gerçekten ne ister? Gerçekten daha fazla ekran zamanı mı yoksa daha az ev işi mi?
HAYATTA ÖZERKLİK EKSİKLİĞİ
Büyük olasılıkla, tartışan veya güç mücadelesine giren çocuklar kontrolün kendisinde olmasını isterler. Büyük resmi düşünün. Bir gün boyunca çocuğunuzun kontrolü ne üzerindedir? Çocuğunuz sizinle yer değiştirse ve hayatınızdaki tüm bu şeyler bir başkası tarafından kontrol edilse nasıl olacağını hayal edebiliyor musunuz? Çocuklar hayatlarının belirli yönleri üzerindeki kontrol eksikliğiyle başa çıkmak için sıklıkla tartışmaları ve müzakereleri kullanırlar
Ne zaman bir çocuk her şey hakkında tartışsa, o zaman muhtemelen hiçbir şey üzerinde kontrolleri yoktur ve tartışmak onların bir miktar özerklik kazanma girişimleridir.
TARTIŞMACI ROL MODELİ
Çocuğunuzun bu davranışı bir rol modelden öğrenmiş olması da mümkündür. Bir dizi çalışma, çocukların taklit yoluyla öğrendiğini göstermiştir.
-Siz ve eşiniz sık sık her şey hakkında tartışıyor musunuz?
-Çocuğunuzun önünde sürekli kavga mı ediyorsunuz?
-Tartışmacı bir akrabanız, arkadaşınız veya komşunuz var mı?
Diğer yetişkinlerin tartışmacı davranışlarının da çocuğunuz üzerinde önemli bir etkisi olabilir.
Peki ya çocuğunuzun arkadaşları?
Hayatlarında yetişkinlerden öğrenen çocuklar, benzer davranışları diğer çocuklara da öğretecektir. Çocuğunuzun böyle arkadaşları var mı?
İlginizi çekebilir : Sonuçları Önemsemeyen Bir Genç Nasıl Disiplin Edilir?
Tartışmacı Bir Çocukla Nasıl Başa Çıkılacağına Dair 10 İpucu
Çocuğunuz tartışmacıysa, onlarla etkili bir şekilde başa çıkmak için birkaç ipucu.
1.KÖK NEDENİNİ BULUN (Tartışmacı Çocukla Başa Çıkma)
Tartışmacı bir çocukla başa çıkmanın en iyi yolu, altta yatan nedeni bulmaktır. Çocuğunuz bir daha tartışmaya başladığında, ilk adım kendinizi merkeze almak için derin bir nefes almaktır. Ardından, onlara “Her şey üzerinde tartışmaktan hoşlanıyor gibisin” diye sorun. “İşleri istediğin gibi yapmana asla izin vermediğime inandığın için mi?” Veya, “Çok tartışan birinden ilham aldığın için mi?”
Onlara saygılı bir ses tonuyla sakince seslenmek, refleks olarak bir tartışmaya girmeden önce muhtemelen durmalarını ve düşünmelerini sağlar. Daha sonra anlaşmazlığın asıl nedenini ele almaya devam edebilirsiniz.
2. SINIRLARINIZI İNCELEYİN
Özerkliğe doğru ilerlemek, çocukların en önemli psikososyal gelişmelerinden biridir. Çocuğunuz kontrollü hissettiği için çok tartışıyorsa, ev kurallarınızı yeniden gözden geçirin. Ebeveynler çoğu zaman çocuklarına hata yapmamaları için ne yapmaları gerektiğini sınırlamaları veya söylemeleri gerektiğini düşünürler. Ancak bazen, doğal sonuçlardan öğrenmek daha etkili olabilir. Bu bir güvenlik veya sağlık sorunu değilse, çocuğunuzun karar verme alıştırması yapmasına izin verin. Düşmeden yürümeyi öğrenmek imkansızdır. Birkaç hata yapmadan iyi kararlar vermeyi öğrenmek de imkansızdır. Çocuğunuza kararlarını düzeltme şansı verin. Yeni kurallar koymayı tartışmak ve üzerinde anlaşmak için bir aile toplantısı düzenleyin. Bir daha tartışmaya başladıklarında, onlara anlaşmayı hatırlatın.
3.TEMEL SINIRLARI BELİRLEYİN
Ev kurallarını birlikte geliştirmek, güç mücadelesini ve tartışmayı azaltacaktır. Genel bir kural olarak, güvenlik ve sağlık konularıyla ilgili önemli şeyler tartışılamaz. Bu konular etrafında net temel kurallar ve kesin sınırlar belirleyin. Çocuğunuza, onları korumak (onları kontrol etmek değil) istediğiniz için bu temel öğelerle ilgili kararlarınıza uyması gerektiğini söyleyin . Diğer şeyler için uygun sınırları tartışabilir ve müzakere edebilirsiniz. Günlük rutinler gibi şeyler önceden kararlaştırılmalı ve üzerinde anlaşmaya varılmalıdır, böylece sabah evden ne zaman çıkma zamanı geldiğinde tartışma olmaz. Bir zaman sınırı belirleyin, böylece şu anda müzakere gerekliyse, bu süre boyunca bunu tartışacaksınız ve sonra devam edeceksiniz. Müzakere etmek için ne zaman uygun bir zaman olduğunu ve ne zaman yapılmayacağını tartışın. Örneğin, bir uçuşa geç kalmışsanız, tartışmak için iyi bir zaman değildir.
4.İYİ BİR ROL MODEL OLUN (Tartışmacı Çocukla Başa Çıkma)
Ebeveynlerin davranışları, çocuklarını yetişkinlikte bile derinden etkiler. Bu nedenle, tartışmacı çocuklarla uğraşırken ebeveynlerin tepkilerine dikkat etmeleri önemlidir. Çocuğunuzun tartışmasına nasıl tepki verdiğinizi düşünmek için bir dakikanızı ayırın. Aynı şeyleri yapıyor ve aynı tür davranışlarda bulunuyor musunuz? Eğer öyleyse, muhtemelen kazanamayan bir durumda olduğunuzu göreceksiniz. Bir yetişkin olarak, değişim sizinle başlar. İşleri tersine çevirmek ve gemiyi düzeltmek için iyi bir rol model olmalı ve çocuğunuza nasıl etkili ve saygılı bir şekilde iletişim kuracağını göstererek örnek olmalısınız.
5.KÖTÜ ETKİYİ SINIRLAYIN
Çocuğunuzun kötü davranışının nedeni başka yetişkinler veya çocuklarsa, kötü rol modellerine maruz kalmayı sınırlayın. Çocuğunuzla neden bu insanların etrafında olmasını istemediğiniz hakkında konuşun. Bunlar aile üyeleriyse, çocuğunuz üzerindeki etkileri hakkında onlarla konuşun.
6.İYİ NEDENLERİNİZİ AÇIKLAYIN
Tartışmalar, her iki taraf da gerekçelerinin diğerlerinden daha iyi olduğuna inandığında ortaya çıkar. Çocuğunuza ne yapması gerektiğini söylüyorsanız, çok iyi nedenleriniz olduğundan emin olun. “Çünkü ben öyle söyledim” olmaz. Anne babalar olarak çocuklarımız için her zaman en iyisini isteriz. Çocuğumuzun çıkarları için belirli bir karar verdiğimizi biliyor olabiliriz, ancak çocuğumuz bizim kadar bilmiyor (veya anlamıyor) olabilir. Örneğin, her şey hakkında sürekli tartışmayı bırakmalarını istiyorsunuz. Çocuğunuza, sizi ve aileyi etkilediği için şiddetli tartışmaları durdurmasını istediğinizi bildirin. Dahası, hiç kimse sürekli çatışmadan hoşlanmadığı için, alışılmış bir tartışmacı sosyal alanda da sosyal beceri eksikliğinden muzdariptir. Ancak, çocuğunuzdan buna uymasını istemek için iyi bir nedeniniz yoksa veya gerekçeniz çocuğunuzunki kadar iyi değilse, neden her şeyi istediğiniz gibi yapmakta ısrar ettiğinizi yeniden gözden geçirmeyi düşünün.
7.NEDENLERİNİ DİNLEYİN (Tartışmacı Çocukla Başa Çıkma)
Herkes (hem çocuklar hem de yetişkinler) duyulmadıklarını hissettiklerinde tartışmacı hale gelir. Bu şekilde hisseden bir çocuk, kendi fikrini öne sürmek için muhtemelen en iyi bildiği şeye başvuracaktır. Soru sormak ve çocuğunuzun bakış açısını dinlemek için zaman ayırın. Aktif dinleme, çocuğunuza fikirlerini önemsediğinizi gösterir. Hatta güçlü fikirlerinin aslında iyi nedenlerle desteklendiğini bile öğrenebilirsiniz.
8.(İYİ) NEDENİNİZE ODAKLANIN, HAKLI OLMAYA DEĞİL
Tartışmak için iki kişiye ihtiyacınız var. Çocuğunuz bunu tek başına yapamaz. Her zaman haklı olduğunuzda ısrar ettiğinizde, her zaman tartışmalar olacaktır. Onların çıkarlarına göre kararlar aldığınızı vurgulayın. Kimin doğru yola sahip olduğuna odaklanmayın. Kararınızın onları önemsediğinizi ve sevdiğinizi gösterdiğini açıkça belirtin. Çocuğunuzdan istediğinizi yapmak için ne kadar motive olduğu, onunla paylaştığınız ilişkinin türüne bağlıdır. Çocuğunuz sevginizi hissediyorsa, isteğinize uyma olasılığı daha yüksektir. Ancak sürekli tartışmalardan dolayı gergin bir ilişkiniz varsa onları ikna etmekte zorlanacaksınız.
9.ONLARA SEÇENEKLER VERİN
Bazen zor durumlardan kaçınmak için yapabileceğiniz en iyi şey onlara seçenekler sunmaktır. Örneğin, çocuğunuz ne giyeceğini tartıştığında, ona iki ya da üç seçenek sunarak çatışmayı kolayca atlatabilirsiniz. Seçim hala onların.
10.SAYGILI ANLAŞMAZLIKLARI VE PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİNİ ÖĞRETİN (Tartışmacı Çocukla Başa Çıkma)
Çocuğunuza saygıyla karşı çıkmayı ve her iki taraf için de mümkün olan en iyi çözümü bulmayı öğretin. Bunun gibi çatışma çözme becerileri , çocuğunuzun gelecekteki başarısı için çok önemlidir .
Her Şeyle Tartışan Çocuklar Hakkında Son Düşünceler
Çocuklarda mücadele ruhu mutlaka kötü bir şey değildir. Araştırmalar, güçlü bir kişiliğe sahip kişilerin daha fazla kazanma ve işte daha mutlu olma eğiliminde olduğunu gösteriyor6 . Günün sonunda, çocuklarımızın mutlu ve başarılı olmasını istiyoruz. İyi davranışlarla ruhlu bir çocuk yetiştirmek , onlara istediklerini saygıyla nasıl isteyeceklerini öğretmekle ilgilidir.