Soğuk Yanığı Nedir ? Soğuk Isırması – Buz Yanığı Neden Olur ?

Soğuk olan şeyler cildinize temas ettiğinde ve cildinize ciddi zarar verir ise buz yanığı meydana gelir.

Buz yanıkları özellikle donma noktasının altındaki sıcaklıklara çok ama çok uzun süre temas halinde kaldıktan sonra meydana gelir. Örnek olarak, cildinize doğrudan soğuk bir paket uygularsanız, buz yanığı alabilirsiniz.

Bu yazıda, bir buz yanığının semptomlarını ve nedenlerini ve bunların nasıl tedavi edilip önlendiklerini ele alacağız.

Soğuk Isırması yanığının belirtileri nelerdir?

Bir buz yanığı aldığınızda, cildinizin hücrelerindeki su donar. Cilt hücrelerinin yapısına zarar verebilecek keskin buz kristalleri oluşturur. Cildinizin yakınındaki kan damarları da daralmaya başlar. Bu, etkilenen bölgelere kan akışını azaltarak daha fazla hasara neden olur.

Buz yanığı genellikle güneş yanığı gibi diğer yanık türlerine benzer. Etkilenen cildin renginde bir değişiklik fark edebilirsiniz. Örneğin, parlak kırmızı görünebilir. Ayrıca beyaz veya sarımsı gri bir renge dönüşebilir.

Diğer potansiyel semptomlar şunları içerir:

  • uyuşma
  • kaşıntı
  • karıncalanma hissi
  • Ağrı
  • kabarcıklar
  • alışılmadık derecede sıkı veya mumlu cilt

Soğuk Isırması yanıklarına ne sebep olur?

Cildiniz buzla veya çok soğuk olan başka bir şeyle uzun süre doğrudan temas ettiğinde buz yanığı meydana gelir.

Ağrıyan kasları ve yaralanmaları tedavi etmek için kullanılan buz veya soğuk paketleri, doğrudan çıplak cilde bastırırsanız buz yanıklarına neden olabilir. Kar, soğuk hava veya yüksek hızlı rüzgarlarla uzun süreli temas da buz yanıklarına neden olabilir.

Buz yanıkları için risk faktörleri nelerdir?

Soğuk koşullarda veya yüksek hızlı rüzgarlarda çok fazla zaman harcarsanız, ancak bu koşullara uygun giyinmezseniz, buz yanıkları ve diğer soğuk kaynaklı yaralanmalar için daha yüksek risk altında olabilirsiniz.

Dolaşımınızı olumsuz etkileyen yaşam tarzı alışkanlıkları ve koşulları veya yaralanmaları tespit etme yeteneği de buz yanığı riskinizi artırabilir. Örneğin, aşağıdaki durumlarda yüksek risk altındasınız:

  • Sigara içmek
  • beta blokerler gibi cildinize kan akışını azaltan ilaçlar alın
  • şeker hastalığınız , periferik damar hastalığınız veya dolaşımınızı bozan diğer rahatsızlıklarınız varsa
  • yaralanmaları tespit etme yeteneğinizi azaltan periferik nöropati veya diğer rahatsızlıklarınız varsa

Hassas ciltleri nedeniyle, daha küçük çocuklar ve yaşlılar da buz yanığı geliştirme riski altındadır.

Soğuk yanıkları nasıl teşhis edilir?

Buz yanığı olabileceğinizi düşünüyorsanız, soğuk algınlığının kaynağını hemen ortadan kaldırın ve cildinizi yavaş yavaş ısıtmak için adımlar atın. Aşağıdakilerden herhangi birini yaşarsanız hemen tıbbi yardım alın:

  • Cildiniz soluk/beyaz, soğuk ve dokunduğunuzda kaya gibi sert.
  • Cildiniz uyuşmuş halde kalır ve ısınırken yanmaz veya karıncalanma yapmaz.
  • Cildiniz soluktur ve ısındıkça normal ten rengine geri dönmez.

Bunlar, tedavi gerektiren ciddi doku hasarı belirtileri olabilir. Geniş bir cilt bölgesinde kabarcıklar geliştirirseniz tıbbi müdahaleye de ihtiyacınız olabilir. Doktorunuz uygun bir tedavi planı belirlemek için etkilenen bölgeyi inceleyecektir.

Bir buz yanığını tedavi etmek için soğuk kaynağını uzaklaştırın ve cildinizi normal sıcaklığına geri getirmek için yavaşça ısıtın. Cildinizi ısıtmak için:

  1. Etkilenen bölgeyi 20 dakika ılık suda bekletin. Su 104˚F (40˚C) civarında olmalı ve 108˚F (42.2˚C)’den fazla olmamalıdır.
  2. Gerekirse ıslatma işlemini tekrarlayın, her ıslatma arasında 20 dakika ara verin.
  3. Ilık su uygulamalarına ek olarak sıcak kompresler veya battaniyeler uygulayın.

Çok fazla ısı kullanmamaya dikkat edin. Bu, yanmanızı daha da kötüleştirebilir.

Kabarcıklar veya açık yara oluşursa, bölgeyi temizleyin vekir veya mikroplardan uzak tutmak için bandajlayın . Kullanmakcildinize yapışmayan gazlı bez . uygulamak da yardımcı olabilir.etkilenen bölgeye yatıştırıcı merhem .

Ağrıyı hafifletmek için, reçetesiz satılan bir ağrı kesici almayı düşünün. Cildiniz iyileşmeye başladığında uygulayabilirsiniz.rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olmak için aloe vera veya diğer topikal jeller.

Hafifçe ısıtmaya çalıştıktan sonra soğuk veya sert kalan cilt gibi ciddi doku hasarı belirtileri geliştirirseniz tıbbi yardım alın. Doktorunuz ilaç yazabilir, hasarlı dokuyu çıkarabilir veya başka tedavi seçenekleri önerebilir.

Yanık renginizde değişiklik, irin veya yeşilimsi akıntı veya ateş gibi enfeksiyon belirtileri geliştirirseniz de doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Doktorunuz antibiyotik veya başka tedaviler reçete edebilir.

Buz yanıkları için görünüm nedir?

Yanığınızın ciddiyetine bağlı olarak iyileşmesi birkaç gün hatta haftalar alabilir. Sonrasında yara izi kalabilir. Nadir durumlarda, doktorunuzun hasarlı dokuları cerrahi olarak kesmesi gerekebilir. Ancak çoğu durumda tam bir iyileşme bekleyebilirsiniz.

İyileşme sürecine yardımcı olmak için yanık bölgeyi buzdan, kapalı ve güneşten uzak tutun.

Soğuk yanıklarını nasıl önleyebilirsiniz?

Buz yanıklarını önlemek için, cildinizle soğuk algınlığı kaynakları arasında bir kat giysi veya havlu bulundurun.

Örneğin, doğrudan cildinize soğuk bir paket uygulamayın. Bunun yerine önce bir havluya sarın. Soğuk bir paket yerine bir torba dondurulmuş sebze kullanmak, buz yanığı riskinizi de azaltabilir.

Soğuk havaya uygun giyinmek ve cildinizi yüksek hızlı rüzgarlardan uygun şekilde korumak da önemlidir.

Etkilenen cildi buz gibi akan suyun altına koymak

Sıcakla soğukla ​​savaşmak bazen yanlış olabilir. Yanık tedavisi söz konusu olduğunda, etkilenen bölgeye soğuk su veya buz kullanmak insanların yaptığı en büyük hatalardan biridir. Başlangıçta iyi hissettirebilir, ancak sonuçta yarardan çok zarar verecektir. Bunun nedeni, soğuk yaralanması olan donma, yangından kaynaklanan yanık kadar termal bir yaralanmadır. Her ikisi de cilt dokusuna zarar verir . Ayrıca, strese karşı fizyolojik tepkinizi bozabileceğinden vücut ısınızı çok fazla düşürmek istemezsiniz. Bunun yerine yarayı oda sıcaklığındaki musluk suyu altında 10 dakika çalıştırın.

Patlayan kabarcık

Yanık bölgesinde kabarcık oluşmuşsa patlatmayın . Bunu kendi başınıza yapmak enfeksiyona neden olabilir. Burada uzman yardımına ihtiyacınız olabilir. Yakındaki bir hastaneyi ziyaret edin veya bir doktora danışın, çünkü sağlık hizmeti sağlayıcıları kabarcıkları boşaltabilir ve alttaki cildi korumak için güvenli bir şekilde pansuman sağlayabilir.

antibiyotik uygulamak

Küçük yanıklar için antibiyotiğe ihtiyacınız yoktur, çünkü antibiyotik gerekli olmayan tüm alanı sterilize edebilir. Cildiniz , cildi kendi kendine iyileştirebilen sağlıklı bakteriler içerir. Ayrıca, uyguladığınız topikal ajanların antimikrobiyal olduğundan emin olun, bu da antibiyotik etki sağlar, ancak tüm vücudunuzu etkilemek yerine etkilenen bölgeyi hedef alır.

Ev ilaçları kullanmak

Yanıkları tedavi etmek için kendin yap ev yapımı ilk yardım kreminden kaçının, çok zararlı olabilir. Bazı insanlar küçük yanıkları tedavi etmek için mayonez, hardal, bal ve tereyağı gibi şeyler kullanır. Diş macunu aynı zamanda birçok insanın yine çok zararlı olan yanıklar için evde başvurduğu çaredir . Bu ürünler yaranızı daha da kötüleştirmekle kalmaz, aynı zamanda ısıyı hapsederek cildinizin iyileşme sürecini de etkileyebilir. Ayrıca herhangi bir şekilde kontamine olmaları durumunda ciddi enfeksiyona neden olabilirler. Bu nedenle, tereyağını tostunuz için saklayın ve bunun yerine cilt yanıklarınız için reçetesiz, parfümsüz, antimikrobiyal bir nemlendirici kullanın .

güneşe maruz kalma

İlk birkaç gün yaranızı güneşe maruz bırakmamaya çalışın ve evden çıkarken mümkün olduğunca kapalı tutun. Bunun nedeni, güneş ışınlarının yanıklarınızı kötüleştirebilmesi ve su toplamasına neden olabilmesidir. Sıcakta dışarı çıkarken bir yama veya bez kullanın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: