Çocuklarda Erken Beyin Gelişimi
Beyin Gelişimi
Erken çocukluk, muazzam bir beyin gelişimi dönemidir. Genç beyin, ilk yıllarda karşılaşılan her şeye tepki olarak kelimenin tam anlamıyla şekil ve boyut değiştirir. Yeni ortamlar, yaşam deneyimleri, bakıcılar ve ilişkilerin tümü, karmaşık beyin devrelerinin bağlanma şeklini etkileyebilir. Bu sinaptik bağlantılar ağı, nihayetinde beyin işlevini ve davranış gelişimini belirleyecektir.
İstatistik
- Bir bebeğin beyni doğumda kabaca 86 milyar beyin hücresine (nöron) sahiptir 1 , insan beyninin sahip olacağı nöronların neredeyse tamamı 2 .
- Yenidoğan bir yetişkinle aynı sayıda nörona sahip olmasına rağmen, yetişkin boyutunun sadece %25’ine sahiptir.
- Bebeklerin nöronları, sinaps adı verilen yalnızca kabaca 50 trilyon sinirsel bağlantıyla birbirine bağlanırken, yetişkin bir beyinde bunlardan yaklaşık 500 trilyonu vardır3 .
- 3 yaşına kadar, sinaptik bağlantılar 1000 trilyona ulaştı.
- Bir çocuğun beyin hacmi, kabaca 5 4 yaşına kadar %90 tamamlanma düzeyine ulaşır
- Yetişkinlik döneminde , sinaptik yoğunluk, iki yaşındaki bir yürümeye başlayan çocuğunkinin yarısı olacaktır.
Çocuklarda Dil Gelişiminin Önemi
Erken Gelişimsel Kilometre Taşları
İşte çocukluk gelişimi kilometre taşlarından bazıları:
- Konsepsiyon sonrası 3. Hafta – fetal beyinde nöron üretimi başlar.
- Doğumda – işitsel sistem olgunlaşır 5 .
- 5 hafta – öğrenme ve hafıza oluşumu.
- 9 ay – büyük motor beceriler.
- 1 yıl 3 ay – konuşma.
- 1.5 yıl – ince motor becerileri.
Çocuklar İçin Faydalı En İyi 10 Mobil Uygulama
Beyin Gelişimi Ne Zaman Durur?
Ortalama olarak, beyin 25 yaş civarında gelişmeyi durdurur. Bir kişinin beyin büyüme yörüngesi biraz değişebilse de, çoğu insanın sağlıklı beyin gelişimi 20’li yaşların ortalarında tamamlanır.
Prefrontal korteks, gelişen son beyin bölgesidir.
Ancak bu, beynin değişmeyi bıraktığı anlamına gelmez.
Beynimizde ara bağlantılar oluşturmak ve değiştirmek, hayatımız boyunca devam eden bir süreçtir. Ama biz yaşlandıkça, bunu çok daha yavaş bir hızda yaparlar.
Deneyime Bağlı Beyin
İnsan beyni gelişiminin en belirgin özelliklerinden biri sinaptik budamadır.
Sinaps ağı, ilk yıl boyunca hızla büyür ve yeni yürümeye başlayan dönemde de büyümeye devam eder.
Yaşam deneyimi, belirli nöronları harekete geçirecek, nöronlar arasında yeni bağlantılar oluşturacak ve miyelinasyon adı verilen mevcut bağlantıları güçlendirecektir.
Sinaptik budama sırasında kullanılmayan bağlantılar eninde sonunda ortadan kaldırılacaktır 6 .
Sinaptik budama, nöronal iletimlerde verimliliği artırmak için kullanılmayan nöronların ve sinapsların ortadan kaldırıldığı nöronal süreçtir. Bu süreç, erken çocukluk ve ergenlik arasındaki sinaptik büyümeden sonra gerçekleşir.
Yaşam deneyimleri beyni tam anlamıyla şekillendirebildiğinden, bebekler doğdukları her ortama esnek bir şekilde uyum sağlayabilirler7 .
Ancak bu aynı zamanda, ebeveynlerin gelişim yıllarında yaptıkları veya yapmadıkları , çocuğun sağlıklı gelişimi, zihinsel sağlık ve fiziksel sağlık üzerinde derin bir etkiye sahip olabileceği anlamına gelir.
Kritik Dönemler Ve Plastisite
Erken çocukluk döneminde gelişimsel zamanlama da önemlidir. Beynin farklı bölgelerinin deneyimlere nispeten daha duyarlı hale geldiği zamanlar vardır.
Çocukluk çağı beyin gelişiminin bu dönemine kritik dönem veya hassas dönem denir .
Kritik bir dönemde , belirli beyin bölgelerindeki sinaptik bağlantılar daha esnek ve esnektir. Uygun çocukluk deneyimleri göz önüne alındığında bağlantılar kurulur veya güçlendirilir. Kritik dönem geçtikten sonra sinapslar stabilize olur ve daha az plastik hale gelir.
Örneğin, dil öğrenimi küçük çocuklar için çok daha kolaydır. Ana dili olmayan bir dili öğrenebilir ve ergenlikten önce daha kolay yeterlilik kazanabilirler. Dolayısıyla dil gelişimi için hassas dönem doğumdan ergenlik öncesine kadardır.